Smogus Biografie

Lees hier over het ontstaan, de opkomst en de ondergang van Smogus, de gaafste band die Sassenheim tot op heden heeft voortgebracht.

Smogus

Ontstaan van Smogus

In 1995 ontstond de band Smogus. Leden waren toen DaniŽl de Jongh (zanger), Jaap van Duijvenbode (gitarist), Jeroen Bax (basgitarist) en Ruben Bandstra (drummer). In het jaar 2000 begonnen zij aan hun debuutplaat: 'Everybody's Fucked Up Twice'.

Tijdens het opnemen van deze plaat kwam de band in contact met Wiebe van den Ende en Arno Dreef (toentertijd bandleden van Ganesha). Zodra Ganesha ten onder ging, besloten zij zich bij Smogus te voegen, als respectievelijk zanger/rapper en gitarist.

Opkomst en hoogtijdagen van Smogus

Na deze uitbreiding ging de band de studio's in om twee demo's op te nemen (memories en Go Away/Let me Be), die op de split-ep: SmoguS/Griffin EP (2000) met de Noordwijkse grungeband Griffin terecht kwamen.

Deze EP werd goed ontvangen, waarna Smogus een contract tekende bij Mojo Concerts. Hierdoor kwamen ze in het voorprogramma van grote nu-metalbands zoals: ill NiŮo, Disturbed en Static X. Daarnaast traden ze op op grote festivals als Lowlands en Ozzfest.

De band werd zo steeds bekender en kwam in augustus 2002 met de Smogus-EP, uitgebracht door platenmaatschappij Sony BMG, welke wederom goed ontvangen werd.

Omdat de support vanuit Sony BMG uitbleef, omdat zij het op dat moment erg druk hadden met Idols, besloot de band het contract te ontbinden en de productie van hun album: 'No Matter What the Outcome' zelf in handen te nemen. Gitarist Arno Dreef werd hierbij de producer, toen Smogus in 2003 de studio in dook.

Ondergang van Smogus

Op 15 mei 2004 kwam uiteindelijk het album 'No Matter What the Outcome'uit. Deze werd gepresenteerd in de Melkweg en was de eerste release die werd uitgegeven door The Electric Co., een dochteronderneming van Universal Records.

Zodoende werd er ook van het nummer 'Don't Care' een videoclip uitgebracht, welke toen regelmatig te zien was op de toenmalige muziekzender The Box. Aangezien de albumverkopen echter tegenvielen besloot Mojo Concerts uiteindelijk het contract op te zeggen.

Smogus besloot het over een andere boeg te gooien en begon aan een akoestische tour. Van deze tour verscheen uiteindelijk in 2005 ook een dvd met de titel Live & Unplugged. Helaas was dit uiteindelijk het laatste wat Smogus heeft uitgebracht, want in 2006 besloten de bandleden om ermee te stopen.

Met een afscheidsconcert op 7 juli 2006, met in het voorprogramma de Ska/Metal-band Van Katoen, werd in de OJC Fascinus, in thuisdorp Sassenheim het laatste optreden een feit.